Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Να νιώσω...


Γεννήθηκα  τη  δεκαετία που οι άνθρωποι  είχαν  διογκωμένες  πλάτες  και φουσκωμένα μαλλιά. Όχι δεν έπασχαν από κάποια μεταδοτική ασθένεια. Ήταν απλά η εποχή της βάτας και της λακ. Γεννήθηκα τη δεκαετία που το πρόγραμμα της τηλεόρασης ξεκινούσε με την ανάρτηση της σημαίας υπό τον ήχο του Εθνικού μας  Ύμνου. Ήταν απλές εποχές, καλές εποχές! Ήταν η δεκαετία που όλη η οικογένεια μαζεύοταν  για να δει τις «Τρεις Χάριτες».
Θυμάμαι και νοσταλγώ τα παιδικά μου χρόνια γιατί απλά τα έζησα και έχω κάτι για να νοσταλγώ. Δεν είχαμε πολλά και όμως είχαμε τον κόσμο όλο. Πρόλαβα να παίξω, να τρέξω, να πληγιάσω τα πόδια μου. Πρόλαβα να ερωτευτώ από το τίποτα και να πληγωθώ από το τίποτα. Πρόλαβα να ονειρευτώ…
Τα καλοκαίρια για να δροσιστούμε ανοίγαμε τα παράθυρα ή βγάζαμε ντιβάνια έξω και κοιμόμασταν… Ναι εντάξει δεν υπήρχαν aircondition είναι και αυτός ένας λόγος. Αλλά εκτός από αυτό δεν φοβόμασταν.
Τα χρόνια περνούσαν και στη ζωή μας μπήκαν τα Multiplex, οι υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και οι πιστωτικές κάρτες. Τα βίντεο αντικατέστησαν τα DVD, τα walkman τα Mp3, τα φιλμ και τις φωτογραφίες οι ψηφιακές κάμερες με memory cards. Η ζωή μας έγινε ψηφιακή και χωράει πια σε μια καρτούλα.
Όμως δεν σταματήσαμε εκεί. Αντικαταστήσαμε και την αλάνα με το Mall, αντικαταστήσαμε το φλερτ με τα like και το facebook, αντικαταστήσαμε και τους εαυτούς μας με άψυχα άβουλα ανθρωποειδή που απλά υπάρχουν. Ξέρετε τι μου λείπει πιο πολύ απ’όλα; Το γέλιο... Εκείνο το γέλιο που σε πονάει γλυκά η κοιλιά και τα δάκρυα έχουν και αυτά γλυκιά γεύση. Το γέλιο αντικατέστησε η «ΚΡΙΣΗ».
Ζω στη δεκαετία που οι άνθρωποι μετράνε. Μετράνε τα λόγια τους, τις πράξεις τους και τα λεφτά τους. Ζω στη δεκαετία της ανεργίας και της υποτίμησης…όχι του ευρώ αλλά της ανθρώπινης ζωής. Όχι δεν είμαι Αγανακτισμένη. Δεν υπάρχει λέξη για να περιγράψει αυτά που σκέφτομαι και νιώθω…Δεν θέλω να πάω σε κάποιο βουνό και να ουρλιάξω. Όχι! Θέλω να βγω στο δρόμο και απλά να γελάσω να γελάσω δυνατά και ας με περάσουν για τρελή. Θέλω να κλάψω μέχρι να εξατμιστώ…ΘΕΛΩ ΝΑ ΝΙΩΣΩ ΞΑΝΑ!!!

Το «κατσικόδεντρο»





Συσκευή «διαβάζει» τις εικόνες του ανθρώπινου εγκεφάλου

 

Ακόμη ένα σημαντικό βήμα για το «διάβασμα του νου» έγινε από επιστήμονες στις Η.Π.Α., οι οποίοι για πρώτη φορά μπόρεσαν να «δουν» κινούμενες εικόνες μέσα στο μυαλό των ανθρώπων, καθώς κατάφεραν να αναπαράγουν σε μια συσκευή εικόνες από video clip, όπως αυτές καταγράφονταν στον εγκέφαλο, την ώρα που ο θεατής έβλεπε την ταινία.
Αν και σχετικά θολές, οι ανακατασκευασμένες εικόνες, που προβάλλονταν στην οθόνη ενός υπολογιστή και είχαν δημιουργηθεί μέσω καταγραφής της εγκεφαλικής δραστηριότητας, είχαν αξιοσημείωτη ομοιότητα με τις εικόνες του video που την ίδια ώρα έβλεπε ο εθελοντής. Πρόκειται, στην ουσία, για το πιο πετυχημένο μέχρι σήμερα πείραμα που «μεταφράζει» τα εγκεφαλικά σήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε κινούμενες εικόνες.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Θωμάς Νασελάρης), με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Τζακ Γκάλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», διευκρίνισαν ότι «ακόμα δεν φθάσαμε στο σημείο να διαβάζουμε τον νου, όμως η τεχνολογία ανοίγει πλέον τον δρόμο να "μεταφράζονται" οι μνήμες μας -και ίσως τα όνειρά μας- σε μια οθόνη».
«Ανοίγουμε πια ένα παράθυρο στις ταινίες του μυαλού μας. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την αναπαραγωγή των εσωτερικών μας εικόνων» δήλωσε ο Γκάλαντ.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου (fMRI), την ώρα που οι εθελοντές παρακολουθούσαν trailer από ταινίες του Χόλιγουντ, και μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν σε υπολογιστή νοητικές εικόνες παρόμοιες με αυτές που παίζονταν στο video clip.
Αναλύοντας τους τρόπους που το οπτικό κέντρο του εγκεφάλου αντιδρά σε αυτά που βλέπει στην οθόνη, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο μαντεύει με μεγάλη ακρίβεια τι βλέπει ο άνθρωπος και το ανακατασκευάζει (προσομοιώνει) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είναι σαν να προβάλλεται ξανά σε μια οθόνη η νοητική ταινία που αντιστοιχεί στην πραγματική!
Το λογισμικό αξιοποιεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη από video του YouTube και άλλα, τα οποία αναμειγνύει, προκειμένου να αναδημιουργήσει, όσο γίνεται πιο πιστά, την ταινία που βλέπει ο θεατής. Προκύπτει, έτσι, τελικά ένα θολό αλλά συνεχόμενο video, που αποτελεί την αναπαράσταση της πραγματικής ταινίας, όπως έχει καταγραφεί στον νου. Η μελλοντική διεύρυνση του μεγέθους της βιβλιοθήκης των διαθέσιμων video αναμένεται να αυξήσει και την ποιότητα της αναπαραγόμενης νοητικής ταινίας.
Αν και σε πρώτη φάση η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να επεξεργαστεί μόνο video clip, που οι άνθρωποι ήδη έχουν δει, στο μέλλον ίσως καταστεί δυνατό να βελτιωθεί το λογισμικό, έτσι ώστε να μπορεί να αναπαράγει όνειρα και αναμνήσεις, με το σκεπτικό ότι και αυτά αντιστοιχούν σε νοητικές «ταινίες», που έχει καταγράψει ο εγκέφαλος, όπως όταν βλέπει μια πραγματική ταινία. Πάντως, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι θα χρειαστούν όμως ακόμα δεκαετίες, μέχρι ένα μηχάνημα να φθάσει στο σημείο να διαβάσει τις σκέψεις των ανθρώπων.
Στο μέλλον η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους, λόγω εγκεφαλικού ή κώματος.

Ριζικές αλλαγές στο Facebook




Ριζικές αλλαγές αναμένονται το επόμενο διάστημα σε ότι αφορά τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Όπως αποκάλυψε ο ιδρυτής του δικτύου Μαρκ Ζάκερμπεργκ, προετοιμάζεται ένας δραστικός ανασχεδιασμός της εμφάνισης και λειτουργικότητας των ιστοσελίδων, μεταξύ άλλων αντικαθιστώντας τα συνηθισμένα «προφίλ» των χρηστών με ένα οπτικοακουστικό χρονοδιάγραμμα της ζωής του κάθε χρήστη.
Καθώς τα άλλα δίκτυα αυξάνουν τον ανταγωνισμό τους (Google Plus και Twitter), το Facebook προσπαθεί να ανανεώσει το ενδιαφέρον των χρηστών, ώστε να μένουν περισσότερο χρόνο στις ιστοσελίδες του.

Ο χρήστης θα μπορεί να επεκτείνει το χρονολόγιο του στο παρελθόν, πολύ πριν υπάρξει το Facebook.

Για «την ιστορία της ζωής σας και ένα νέο τρόπο να εκφράσει ο καθένας σας ποιος είναι» εξήγησε ο νεαρός Ζάκερμπεργκ.
Το χρονολόγιο θα αντικαταστήσει πλήρως τις τωρινές σελίδες προφίλ των χρηστών.

Μέχρι τώρα, το προφίλ περιοριζόταν σε μερικές στοιχειώδεις πληροφορίες, ενώ η νέα αντίληψη, σύμφωνα με αναλυτές, εγείρει πιθανώς νέα ζητήματα γύρω από την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Το Facebook φρόντισε να υπογραμμίσει ότι οι νέες λειτουργίες θα ελέγχονται από τον χρήστη αποκλειστικά, επιτρέποντας στον καθένα να περιορίσει ποιος φίλος μπορεί να βλέπει «τι» από το παρελθόν.

Ακόμα, οι χρήστες θα μπορούν πλέον και οι ίδιοι με ένα «κλικ» να δουν τα τραγούδια που οι φίλοι τους άκουσαν, τα τηλεοπτικά σόου που παρακολούθησαν ή τα βιντεοπαιγνίδια που εκείνοι έπαιξαν, οπότε θα μοιράζονται με πιο άμεσο τρόπο τις ίδιες ψυχαγωγικές εμπειρίες.
Ήδη, ο ιδρυτής του Facebook ανακοίνωσε συνεργασίες με την Spotify και τη Netflix. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί και συνεργασία με το Skype, δίνοντας τη δυνατότητα βιντεο-κλήσεων μέσω του Facebook.

Οι αλλαγές, που συμπεριλαμβάνουν το οπτικοακουστικό χρονολόγιο, αναμένεται να αρχίζουν να εμφανίζονται στους υπολογιστές των χρηστών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Παράλληλα ο Guardian ανακοίνωσε το νέο application σε συνεργασία με το Facebook, το οποίο θα επιτρέψει στα εκατομμύρια αναγνώστες του να ενημερώνονται πιο άνετα και πιο γρήγορα.
Δεν είναι η πρώτη εφημερίδα που συνεργάζεται στενά με το δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης, αφού ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναπτύξει και άλλοι κολοσσοί, όπως η Washington Post και η Wall Street Journal.
«Είναι γνωστό ότι πολλοί αναγνώστες μας είναι χρήστες του Facebook και αντίστροφα. Κατά συνέπεια επιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον ειδήσεων απόλυτα συμβατό με το αντίστοιχο του Facebook» δήλωσε στέλεχος της εφημερίδας.

Έρχεται στις 29 Σεπτεμβρίου το Gazarte Cinema




Γνωστός για τη δραστηριοποίησή του σε πολλαπλές μορφές καλλιτεχνικής δράσης, ο πολυχώρος GAZARTE προσεγγίζει φέτος με τον δικό του τρόπο την 7η τέχνη, εγκαινιάζοντας έναν νέο χώρο, το GAZARTE CINEMA.

Στεγασμένο στο ισόγειο και δίπλα στη μουσική σκηνή, το GAZARTE CINEMA, με προθάλαμο το βιβλιοπωλείο του GAZARTE, είναι ένας καλαίσθητος αμφιθεατρικός χώρος, που έχει σκοπό να προσφέρει το «κάτι παραπάνω» στην κινηματογραφική εμπειρία, συνδυάζοντας τρία σημαντικά πράγματα: την ευκολία στην πρόσβαση, μια και είναι μόλις μερικά μέτρα από τη στάση μετρό του Κεραμεικού, την ποιότητα στην επιλογή ταινιών - σε αποκλειστική συνεργασία με την ODEON - με μερικές από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της σεζόν, όπως για παράδειγμα την νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Το Δέρμα που Κατοικώ», αλλά και την πολυτέλεια, παρέχοντας τη δυνατότητα στον θεατή να επιλέξει με τι θα συνοδεύσει την ταινία του μέσα από έναν πλούσιο κατάλογο ποτών και σνακ.

Το GAZARTE CINEMA θα ξεκινήσει την πορεία του στον κινηματογραφικό κόσμο με μια από τις σημαντικότερες ελληνικές ταινίες της εφετινής σεζόν, «Το Γάλα» του Γιώργου Σιούγα, στις 29 Σεπτεμβρίου.

Στην Αμερική είναι εβδομάδα πρεμιέρας για πολλές από τις αγαπημένες μας σειρές και η χθεσινή μέρα άνηκε στη σειρά Fringe.

Μία από τις πιο δημοφιλής σειρές που προβάλλεται στις Η.Π.Α τα τελευταία 3 χρόνια και που μόλις ξεκίνησε την 4η χρόνια προβολής της.

Για όσους δεν την γνωρίζουν και σας άρεσαν τα X-Files η υπομονή όλων αυτών των χρόνων για να βρείτε μία αντίστοιχη σειρά, θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω.
Για όσους πάλι την έβλεπαν από την αρχή και όταν την έπαιζε στο Star Channel τις καθημερινές τα βράδια...σας λέμε οτί από σήμερα μπορείτε να δείτε το 1ο επείσοδιο της 4ης σεζόν απλά πατώντας στο link: http://www.megavideo.com/?v=A5QSYCSY  ή με τον κλασσικό τρόπο...DOWNLOAD